Akupunktura

AKUPUNKTURA

Akupunktura je stara kineska medicinska metoda koja i danas prevladava u istocnjackom lecenju. Bazira se na drevnim filozofijama, a nova istraživanja otkrivaju njen princip delovanja, koji je dugo bio nepoznat. To je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specificne tacke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi, vitalne energije koja struji kroz organizam.  Koristi se u kombinaciji sa dijagnostickim tehnikama u tretiranju neuroloških, reumatskih, alergijskih i mnogih drugih bolesti.

Kineskoj medicini, a tako i akupunkturi kao njenom važnom sastavnom delu, otvorili su mesto u svetu zapadne medicine naucni dokazi o delotvornosti akupunkture i njenoj uspešnoj prakticnoj primeni u raznim podrucjima medicine.

Svetska zdravstvena organizacija WHO priznala je akupunkturu kao medicinsku metodu 1978. godine u lecenju cetrdesetak oboljenja.

Glavni razlozi za njeno korištenje u lecenju su delotvornost, neinvazivnost, jednostavnost primene i mogucnost preventivnog lecenja. Akupunktura se uglavnom primenjuje pri bolestima i indikacijama kada zapadna medicina ne pruža zadovoljavajuce rezultate lecenja, iako bi njezina upotreba mogla biti mnogo veca.

Terapija bolova
Bolovi u kicmi i mišicima, bolno rame, teniski lakat, reumatoidni artritis, artroza kolena, sportske i druge povrede.

Neurološke i psihosomatske bolesti
Depresija, smetnje spavanja, glavobolja, migrena, neuralgije i parestezije (utrnuca i mravinjanja), neuritisi (upale živaca), vrtoglavice, dugotrajni umor, strah, stres, fobije, meuralgija trigeminusa, išijas, tremor, tinitus

Poremecaji probave i prehrane
Prekomerna telesna težina, gastritis, mucnina, dispepsija (loša probava), opstipacija, kolitis

Alergijske bolesti
Alergijski rinitis, sinusitis, bronhitis i astma, neurodermitis

Bolesti srca i krvotoka
Stenokardije, visoki i niski krvni pritisak, poremecaji cirkulacije

PULSNA DIJAGNOSTIKA

Pulsna dijagnostika je jedna od temeljnih dijagnostickih metoda tradicionalne kineske medicine, pa tako i akupunkture. Ona se izvodi tako da se na palcanoj arteriji ispituje puls u tri pozicije i dva nivoa na desnoj i levoj ruci. Istocni lekari ovladavaju ovom tehnikom dugotrajnom, strpljivom praksom. Cilj akupunkturologa je da ustanovi koji funkcionalni poremecaj uzrokuje simptome zbog kojih pacijent dolazi na lecenje te naci bolji terapijski put, tj. izbor akupunkturnih tacaka i tehnika stimulacije za suzbijanje simptoma i sprecavanje napredovanja bolesti.

Ukoliko ste zainteresovani za pulsnu dijagnostiku i akupunkturu zakažite termin 021/639-6448 062/80-222-03  ili office@ultra-well.com 

Нема коментара:

Постави коментар